sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Viimeinen puolivuotinen

Katsaus menneeseen

Yksi vuosi alkaa olla taas pulkassa. Vuosi 2017 on ollut kiireinen, sillä kalenteri on täyttynyt työpäivistä, pienistä ja suurista matkoista sekä arkisista askareista. Vuosi oli niin tapahtumarikas, että blogini kesäloma vierähti lievästi sanottuna ylipitkäksi. Blogini heräili viimeksi kesäunilta Islanti-postauksella, mutta mitä tapahtui sen jälkeen? Miten kesä sujui, millainen oli syksy? Vilkaistaan hiukan taakse jääneeseen horisonttiin!
Ahvenanmaalla meri on aina läsnä!
Kesäisin Ahvenanmaa on täynnä tekemistä, joten kesän jokainen vapaapäivä oli jälleen helppo täyttää ohjelmalla. Kalastusta aurinkoisilla rannoilla, veneilyä kauniissa saaristomaisemissa, historialisten paikkojen tutkailua, minigolfailua raikkaassa saaristoilmastossa tai vaikka vaan ajelua ympäri vehreää saarta ja piipahdus rantakahvilassa.
Erilaisia minigolfratoja on ympäri saarivaltakuntaa.
Kastelholman linna, jossa on oleskellut muun muassa Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa.
Auringonlasku Lemströmin kanavalla.
Veneily saaristossa on innostavaa.

Borgbodan viikinkiaikainen linnavuori on Ahvenanmaan suurin muinaislinna.
Mielestäni Ahvenanmaan parasta antia onkin juuri lumoava saaristoluonto. Parhaimmillaan se on toki Ahvenanmaan saaristossa, jonne pääsee kätevästi vesitse. Mekin vierailimme useissa saaristokunnissa menneenä kesänä. Manner-Ahvenanmaalta lähdettäessä Vårdöhön on näistä helpoin matkata, tosin ei puolen tunnin merimatkan päässä oleva Föglökään ole mitenkään vaikea saavuttaa. Föglössä asuu hiukan päälle 550 asukasta ja Degerby on kunnan keskuspaikka. Degerby oli koko Ahvenanmaan keskus vuoteen 1861 saakka, kunnes Maarianhamina perustettiin.

M/S Skarven seilaa Manner-Ahvenanmaalta Föglöön. Lautalla on kahvila.
Saaristomaisemaa Föglössä.
Degerbyn keskustassa voi kesäisin pelata puistoshakkia.
Olimme päivämatkalla moottoripyörällä, joten kiersimme helposti ympäri Föglöä.
Vierailimme menneenä kesänä myös Sottungassa sekä Brändössä. Näihin Ahvenanmaan saaristokuntiin on hiukan vaikeampi päästä kesäisin, jos haluaa ajoneuvon mukaan, sillä autopaikat varataan nopeasti loppuun pieniltä saaristolautoilta. Etukäteisvaraus on helppo ja edullisempi tehdä netissä. Saaristokuntien palvelut ovat parhaimmillaan kesäisin.
Osassa saaristolauttoja toimii kahviloita ja ravintoloita.
Tällaisella lautalla onkin mukava syödä lounasta ja seurata liikehdintää saarten välillä.
Sottunga on vielä toistaiseksi Suomen pienin kunta vajaalla 100 asukkaallaan, mutta Ahvenanmaalla kuntauudistus on käynnissä. Sottunga sijaitsee keskellä Ahvenanmaan saaristoa ja Ahvenanmantereelta merimatka saaristolautalla kestää noin tunnin ja kymmenen minuuttia. Sottunga tarjoaa leppoisat puitteet päivämatkalle, nimittäin piknikin eväät voi ostaa kätevästi kyläkaupasta. Toki saarelta löytyy myös pari ruokapaikkaa sekä yöpymismahdollisuuksia.
Sottungan kyläkaupalla oli oma vartija.
Sottungan pieni puukirkko on kunnan päänähtävyys.
Sottungan laitureilla, kallioilla ja rannoilla oli rentoutavaa viettää kesäpäivää.
Viimeisenä Ahvenanmaan saaristokunnista meillä oli käymättä 470 asukkaan Brändö. Se sijaitsee jo aivan lähellä Manner-Suomea, nimittäin lauttamatka mantereelle kestää vain noin 35 minuuttia ja Turkuunkin pääsee kahdessa tunnissa. Maarianhaminasta matkaa Brändöhön tulee kuitenkin jo noin 3,5 tuntia, eli Maarianhaminasta pääsee nopeammin Ruotsiin. Brändön maisemat tekivät meihin nopeasti vaikutuksen, kun ajelimme pitkin pengerteitä. Majoittuminen onnistuu niin hotellissa, vieraskodeissa, leirintäalueilla kuin erilaisissa mökkikylissäkin. Yöpyminen kannattaa ehdottomasti, sillä kyseessä on laaja saaristokunta, jota kannattaa oikeasti pysähtyä ihastelemaan. Kunnassa on totta kai myös muutamia ravintoloita ja kauppoja. Brändöhön on pian päästävä uudelleen lomalle!
Majoituimme Brändössä Fisketorpet & Fågelvik Stugbyn mukavassa mökissä.
Mökkikylästämme pystyi vuokraamaan kajakin,
joten lähdin syntymäpäiväni kunniaksi tutkailemaan Brändön vesistöjä.
Suosittelen tätä kaikille, sillä tämä oli yksi kesäni ehdottomista kohokohdista!
Mökkikylästä pystyi vuokraamaan illaksi ajan rantasaunalta.
Hyvien löylyjen lisäksi saimme nauttia viehättävästä maisemasta saunan ikkunasta sekä saunalaiturilta.
Ahvenanmaalla kiertämisen lisäksi seilasimme lukuisia kertoja Itämeren risteilylautoilla. Miten ihanaa onkaan heittäytyä hytin pehmeälle parivuoteelle, kun on aiemmin saunonut aluksen saunaosastolla ja sen jälkeen vielä nauttinut hyvästä ruoasta! Kävimme testaamassa myös Viking Linen kesälaivan Viking FSTR:n, joka seilasi Helsingin ja Tallinnan väliä menneenä suvena. Ruotsissa tuli käytyä useammankin kerran, esimerkiksi Loreenin laivakeikan yhteydessä.
Tallinnan Raekoja plats oli syysillassa erityisen tunnalmallinen illallispaikka.
Vierailimme Tallinnan legendaarisen Viru-hotellin 23. kerroksessa.
Neuvostoaikana hotellissa oli virallisesti 22 kerrosta
ja pääsy 23. kerrokseen oli hotellin työntekijöiltäkin ankarasti kielletty.
Hissi ei kulje 23. kerrokseen asti, jossa sijaitsee nykyään museo.
Aikaisemmin näissä tiloissa toimi KGB, joka muun muassa
suoritti tiloista käsin hotellivieraiden salakuuntelua ja tarkkailua. 
Katamaraani Viking FSTR kulki Tallinnasta Helsinkiin yhdessä tunnissa ja 45 minuutissa.
Kokoluokkaansa nähden alus oli yllättävänkin avara ja palvelut löytyivät kahdelta eri kannelta.
Tukholman hurmaavaa Södermalmin aluetta kävimme tutkailemassa Mäkkärin kanssa.
Herkuttelu laivalla on iso osa merimatkaa.
En tiedä onko se edes mahdollista, mutta mielestäni
Punaisten laivojen jälkiruoat ovat olleet entistäkin maukkaampia!
Syksyn laivamatkoista täytyy erikseen mainita M/S Viking Gracen Täyslaivallinen stand upia-risteily, jolla kävin äitini kanssa. Kyseisiä risteilyjä järjestettiin syksyllä muutamia ja meidän valitsemallamme lähdöllä esiintyi Ali Jahangiri, Heikki Vilja sekä eniten lähtöpäivän valintaan vaikuttanut ja Kumman kaastakin tuttu Heli Sutela. Hauska kokonaisuus ja hyvät puitteet tekivät kokemuksesta erittäin miellyttävän. Tämän lisäksi nautimme myös aluksen upeasta kylpyläosastosta sekä juuri silloin uudistuneen Viking Linen buffetin makoisasta tarjonnasta. Tällaiset erikoisristeilyt tuovat aina omaa maustetta merimatkaan ja siksi niille on aina erityisen hauska lähteä. Joulukuun alussa kävinkin Mäkkärin kanssa jälleen M/S Viking XPRS:n Euroviisuristeilyllä nauttimassa mukaansatempaavasta viisuhumusta.
M/S Viking Gracen Spa & Wellness-kylpylä sijaitsee kannella 11
ja sen porealtailta voi ihailla vaihtuvia saaristomaisemia.
Vilvoittelu M/S Viking Gracen kylpylässä onnistuu upeasti lumiluolassa.
Ääreisverenkierto lisääntyy kummasti, kun nappaa seinästä lunta ja hieroo sitä ihoonsa.
Tätä postausta kirjoittaessani huomaan, kuinka paljon puolivuotiseen onkaan mahtunut hienoja reissuja. Kesällä oli kuitenkin aivan huippua jo sekin, jos ennen työpäivän alkua ehti käydä vaikka melomassa. Arkipäivien parhaimpiin anteihin on kuitenkin kuulunut ehdottomasti myös se, kun on voinut hetken vain olla ja rapsutella kissojamme. Myös pian starttaava vuosi tuntuu onneksi jatkuvan matkailun parissa, nimittäin kalenteriin ja päähän on alkanut tupsahdella ties minkälaisia suunnitelmia!
Melominen on mukavaa puuhaa ja samalla pääsee helposti ihailemaan luontoa.
"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa."
Kiitos jokaiselle lukijalle vuodesta 2017, vaikka se ei minun osaltani pitänyt sisällään kovinkaan suurta määrtä postauksia. Tauon aikana oli kuitenkin mukava huomata, kuinka paljon sain kyselyjä blogini jatkumisesta. Katsotaan ajan kanssa mitä seuraava vuosi pitää sisällään.
Hyvää uutta vuotta 2018!
Jokainen lähtö on kohti uusia seikkailuja!
-Roope-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti