maanantai 30. maaliskuuta 2015

Paratiisisaaren elämyksiä

Ahvenanmaata kaikille aisteille!

Menneenä viikonloppuna saimme vieraaksemme kaverin Manner-Suomesta. Matkailupalvelujen tuottajan koulutuksen omaavana on aina mukava saada tänne vieraita kylään! Saa suunnitella ja olla mukana toteuttamassa toisten lomaa.

Vierailun suunnittelu lähtee tavallisesti liikkeelle siitä, että millä vieras saapuu Ahvenanmaalle? Laivalla saapuminen on luonnollinen vaihtoehto ja yleensä edullinen sekä mukava. Myös lentokoneella pääsee meren ylittämään nopeasti ja aikataulut eivät sisällä aikaisia herätyksiä. Majoituksen valinta onkin seuraava askel.


Matkojen ja majoituksen selvittyä ovat perusasiat tiedossa, joten on helppo lähteä suunnittelemaan mitä vieraan kanssa tehdään. Aktiviteetit riippuvat toki paljon vieraasta, koska hänellä voi olla rajoittavia tekijöitä tai innostuksen kohteita. Kattavasti tietoa saa mm. nähtävyyksistä, kohteista ja tapahtumista Visit Ålandin nettisivuilla. Jo Visit Ålandin nettisivujen perusteella vierailija voi helposti kertoa myös omia toiveita aktiviteettien suhteen!


Vieraan matkan alkaessa varmistan jo yhteydenotoilla, että esim. lähtöselvitys on onnistunut. Minusta on mukavaa, että vieras tuntee olonsa jo matkalla tervetulleeksi! Saapuminen tänne on kuitenkin helppoa ja vaivatonta hyvien liikenneyhteyksien ansiosta.


Vaikka itse olen jo useamman kerran nähnyt ja kokenut niin sanotut päänähtävyydet, on niihin aina mukava poiketa! Näihin kuuluu mm. nelimastoparkki Pommern, merenkulkumuseo, Kastelholman linna, Bomarsundin rauniot ja ulkoilmamuseo Jan Karlsgården. Välillä löydän myös itsellenikin uusia kohteita joissa en ole vielä ehtinyt piipahtaa - Ahvenanmaalla on todella paljon nähtävää!


Luontoa voi ihailla lukuisilla eri näköalapaikoilla, tutustua monien puotien sekä kirpputorien tarjontaan, herkutella erilaisissa kahviloissa, kokeilla onnea kasinolla, nähdä aidon merirosvolipun, uida kylpylässä, juosta rannalla, kalastaa mato-ongella, shoppailla muotia, golfata viheriöillä tai vaikka meloa kiehtovassa saaristossa.


Paras palkkio vierailun suunnittelusta on tietenkin vieraan näkeminen, mutta myös hämmästyneet ilmeet ja hymyhuulet. "Onko Suomessa tosiaan tällainen paikka kuin Ahvenanmaa!"


-Roope-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti