torstai 20. lokakuuta 2016

Syyspäivän matkassa

Vapaapäivä

Koko kesä oli taas hektistä aikaa. Kalenteri täyttyi työpäivistä ja niiden väliin jäävistä päivistä, jotka olikin aina bookattu täyteen ohjelmaa. Syksyn tultua kalenterikin on alkanut rauhoittua. Miten omituiselta onkin tuntunut muutamana tämän syksyn aamuna nukkua pitkään sekä herätessä todeta, että päivälle ei todellakaan ole mitään suunnitelmia. Eilen oli taas tuollainen vapaapäivä, mutta Ellojen saatua lounaansa, suuntasinkin mauton rattiin.
Strandpromenaden
Viking Linen M/S Viking Grace Maarianhaminan satamassa.
Ajelin maalta kaupunkiin vilkuttamaan punaisten laivojen matkustajille. On se vaan aina niin vaikuttavan näköistä, kun suuret alukset lipuvat ohitse. Maarianhaminan satamaterminaalilta lähtevä Strandpromenaden tarjoaa kauniit puitteet iltapäivän kävelylenkille.
Viking Linen alukset M/S Amorella ja M/S Viking Grace.

Punaisen laivaston vanhin alus, tunnelmallinen M/S Rosella.
Satamasta lähdin Loppis och Såntiin tonkimaan pöytiä. Mukaan tarttui punainen kukkaruukku. Tämän jälkeen ajattelin suunnata kohti Jomalaa. Tienvarressa olikin kyltti lintutornille, joten eikun mauto parkkiin! Lintutornilta avautui upeat näkymät Torpfjärden-järvelle, jonka luona pesii runsaasti muun muassa joutsenia. Vastarannalle katsellessani, näin juuri Turusta saapuvan lentokoneen laskeutuvan Maarianhaminan lentoasemalle. Tästä sainkin idean mennä lähemmäs kiitotietä.
Lintutornin huipulta avautuva maisema.
Koneen nousuta ilmaan ja suunnattua Arlandaan, päätin minä suunnata kohti kotia. Matka kuitenkin tyssähtyi äkkiä, koska näin jälleen mielenkiintoisen tienviitan. Tien vieressä oli parkkipaikka ja opastetaulu ruotsiksi, suomeksi sekä englanniksi, mitä siinä lähettyvillä oli tapahtunut 08. marraskuuta 1963.
Maarianhaminan lentoasemalta on säännöllistä
reittiliikennettä Helsinkiin, Turkuun sekä Tukholmaan.
Lentoasemalla on verovapaa myymälä sekä kahvila.
Aero O/Y:n reittilennolla AY217 ollut Douglas DC-3-lentokone putosi maahan Jomalassa lähellä Maarianhaminan lentoasemaa 08.11.1963. Helsingistä Turun kautta Ahvenanmaalle matkustanut kone syttyi tuleen pudottuaan maahan. Kapteenin virheellinen käsitys lentokorkeudesta sekä huono sää johtivat onnettomuuteen. 22 ihmistä sai surmansa ja vain kolme jäi eloon. Aero O/Y muutti nimekseen Oy Finnair Ab vuonna 1968.
Lentokone törmäsi puihin 1470 metriä ennen kiitotien alkupäätä.
Onnettomuuden tapahtumapaikalta on jälkeenpäin harvennettu metsää.
Lento-onnettomuuden muistokivi.
Mietteliäänä jatkoin kotimatkaani. Päätin ajella vanhempia teitä pitkin ja ihailla samalla kauniin syksyisiä maalaismaisemia. Kotipihaan saavuttua saatoin vain mielessäni todeta, että ei yhtään hullumpi vapaapäivä.
Maalla on tunnelmaa.
-Roope-

2 kommenttia: