maanantai 31. lokakuuta 2016

Tarunhohtoinen Bergen

 
Vierailimme ensimmäistä kertaa Norjassa elokuussa. Tutustuimme tuolloin maan ihastuttavaan pääkaupunkiin Osloon. Matkan ansiosta kiinnostus Norjaa kohti kasvoi entisestään, joten pian olikin jo selvillä seuraava kohde minkä halusimme Norjassa nähdä. Sain vihjeen, että oikea aika kaupungissa olisi vierailla syksyllä. Tuumasta toimeen ja liput varaukseen!
Långnäs sijaitsee noin 28 km Maarianhaminasta ja noin 41 km Godbystä.
Lauantain vaihduttua sunnuntain puolelle aloimme suunnata kohti Långnäsin satamaa Lumparlandissa. Ahvenanmaalta matkasimme ensin Tukholmaan Viking Linen tyylikkäällä M/S Viking Gracella. Alus saapuu Tukholmaan aikaisin aamulla, joten se sopi meidän aikatauluumme täydellisesti. Viking Linen kautta olimme etukäteen ostaneet bussiliput terminaalilta Tukholman keskustaan, josta jatkoimme matkaa junalla Arlandan kansainväliselle lentoasemalle.
Arlanda Express on nopein sekä lisäksi myös ympäristöystävällisin tapa matkustaa
Tukholman keskustan ja Arlandan kansainvälisen lentoaseman välillä.
Matka-aika junalla on vain 20 minuuttia. Liput kannattaa ostaa edullisesti ennakkoon.
Matka-ajan säästämiseksi olin ylipuhunut puolisoni suostumaan lentokoneeseen. Olimme varanneet lennot norjalaiselta Norwegian Air Shuttle-lentoyhtiöltä. Ennen lentokoneemme lähtöä teimme terminaalissa ostoksia sekä söimme aamiaista. Ruotsalaisilta oletan pääsääntöisesti saavan hyvää asiakaspalvelua, mutta nyt lentoasemalla se tuntui olevan kadonnut perinne.
Norwegian on palkittu lentoyhtiö - valittu muun muassa Euroopan parhaaksi.
Astuimme ensimmäistä kertaa Norwegianin koneeseen. Kone Boeing 737-800 oli siisti, nykyaikaisen oloinen, tunnelmallinen valaistus, tv-monitorit sekä Wi-Fi! Nousimmekin ilmaan ajallaan ja suuntasimme meille aivan uuteen kohteeseen – Bergeniin.
Innostus alkoi nousta lisää, kun Norjaa alkoi näkymään koneen ikkunoista.
Lähestyessämme Bergenin kansainvälistä lentoasemaa saimme ihailla ikkunoista upeaa Norjan luontoa. Vuoria, vuonoja, pieniä kyliä, serpentiiniteitä, kalankasvattamoita. Tässä vaiheessa olin jo aivan sulaa vahaa.
Norjalaista kaupunkimaisemaa lentokoneesta.
Tänä päivänä Bergenissä asuu 277 391 asukasta ja se on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Kaupunki on perustettu vuonna 1070 Norjan kuninkaan Olav Kyrren käskystä ja se on toiminut Norjan pääkaupunkina vuosina 1217-1314. Norjan länsirannikolla sijaitseva Bergen on vuorien ja vuonojen ympäröivä kaupunki, jonka pieni keskusta on satamassa. Asutus on levittäytynyt laajalle aina vuorten rinteitä myöden. Bergenissä sataa erittäin usein ja ennätys onkin, että taivaalta on ripotellut vettä peräkkäin jopa 84 päivänä! Näin ollen saimme lähestulkoon lottovoiton, koska me saimme nauttia lomallamme auringosta.
Etualalla valitsemamme hotelli.
Lentoasemalta pääsi näppärästi linja-autolla keskustaan, josta olimme varanneet itsellemme hotellihuoneen pariksi yöksi. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyimme meille Oslosta tuttuun norjalaiseen Thon Hotels-ketjun hotelliin. Torgallmenningen on kävelykatu, jonka varrella on kauppoja, tavarataloja, ravintoloita sekä valitsemamme hotelli Thon Hotel Bristol Bergen.

Hotellihuoneemme siajitsi neljännessä kerroksessa.
Kävelykatu Torgallmenningen.
Hotellihuoneen katsastuksen jälkeen suuntasimme oitis kaupungille. Pienen tuntuisen keskustan takia kaupunki huokui pienen kaupungin tunnelmaa, joka kuitenkin yrittää sykkiä isomman kaupungin sykkeellä. Kauniita rakennuksia, meri läsnä sekä ystävällisiä norjalaisia villapaitoineen. Bryggen on kaupungin vanha rahtisatama puisine ja värikkäine makasiineineen sekä nykyisin myös Unescon maailmanperintökohde. Vaikka eletään lokakuuta, tuli ihmisiä kaupungilla vastaan myös t-paidoissa sekä shortseissa. Lämpötila keikkui 10 asteen paikkeilla, mutta silti terassit täyttyivät turisteista sekä paikallisista. Itse tutkiskelimme kaupungin tunnelmaa sekä kiertelimme kaupoissa.
Bryggenin satama-alueen rakentaminen on alkanut keskiajalla,
kun saksalaiset hansakauppiaat perustivat kauppapaikan Bergeniin.
Alue on kuitenkin kärsinyt lukuisista tulipaloista.
"Ja nykyisin Bryggenillä on viehättäviä pikkuliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita."
Jo kotona olimme päättäneet mennä käymään Fløyfjellet-vuorella, eli Fløyenilla. Ylös vuorelle vie upeasti köysiratajuna Fløibanen. Köysirata onkin yksi Bergenin suosituimmista nähtävyyksistä. Pelkkä matka ylös vuorelle Fløibanenilla oli elämys, mutta miten kauniit näkymät vuorelta avautuikaan! Vuoren näköalatasanteelle päästyä suusta tuli ensimmäisenä iloisesti ulos ”WAU!”. Vasta vuorella pystyi käsittämään miten isosta kaupungista todellisuudessa on kyse. Auringonpaisteen innoittamina mekin pistäydyimme terassille nauttimaan kylmästä juotavasta sekä silmiä hivelevästä maisemasta.
Fløibanen on avattu vuonna 1918.
Radan pituus on 850 metriä.
Radalla kulkee kaksi vaunua ja yhteen vaunuun mahtuu noin 70 matkustajaa.
Matka-aika on noin 5-6 minuuttia. Pääteasemien välissä on pysäkkejä.
Näköalatasanteelta avautuva näkymä 320 metriä merenpinnan yläpuolelta.
Fløyfjelletin huippu on 399 metriä merenpinnan yläpuolella.
Laskeuduttuamme alas vuorelta suuntasimme vielä hetkeksi tutkiskelemaan kaupunkia, ennen kuin suuntasimme hotellimme alakerrassa olevaan ravintolaan. Tämä norjalainen ravintolaketju oli meille tuttu myös Oslosta ja voi että kuinka odotimme jo kotona pääsevämme syömään kyseisen ravintolan herkkuja. Ensimmäinen päivä oli jo ylittäyt odotukset!
Bjørgvin on kaupungin alkuperäinen nimi
ja se tarkoittaa "vihreää niittyä vuorten välissä".
Hotellihuoneemme ikkunasta näkyi mukavasti kävelykadulle sekä Fløyenille.
Herättyämme suuntasimme hissillä ylimpään kerrokseen hotellin aamiaiselle. Lokakuun ensimmäisenä päivänä avattu uusi aamiaisravintola oli tyylikkäästi sisustettu ja ruoat olivat herkullisesti tarjolla. Asiakaspalvelu aamiaisella oli erittäin huomaavaista. Positiivista oli myös se, että tarjolla oli norjalaisia sekä paikan päällä valmistettuja tuotteita.
Thon Hotel Bristol Bergenin aamiaistarjontaa.
Lämpimiä aamiaisruokia, salaatteja, kasviksia, leikkeitä,
juustoja, hedelmiä, muroja, myslejä, leipää, lettuja, leivonnaisia...
Vatsat tyytyväisinä lähdimme tekemään löytöjä kaupungin liikkeisiin. Mukaan tarttui villapaitaa, sisustustyynyä, astioita, tuliaisia Elloille, elintarvikkeita... Tälle päivälle olimme jo kotona varanneet liput Rødne Fjord Cruisen noin 3,5 tunnin mittaiselle vuonoristeilylle, joten oli aika suunnata lähtölaiturille. Laivaan nousua odotellessa huomasimmekin meressä meritähden sekä pallokalan!
Bryggenillä ostoksilla.
Vuonoristeilymme katamaraani M/S Rygertroll.
Vuonoristeily oli henkeäsalpaava kokemus. Seilasimme katamaraanilla aivan jyrkkien vuorien vierestä ja lisää vuoria näkyi yksi toisensa jälkeen silmänkantamattomiin. Uskomattoman kauniista maisemista oli ilo nauttia. Alus seilasi 27 kilometriä pitkän Osterfjorden-vuonon päähän asti. Vuorilta virtasi alas vettä ja alus ajettiinkin turvallisesti vasten yhtä kallionseinämää. Minä sain kahden muun matkaajan kanssa kunniatehtäväksi ottaa juomavettä risteilyvieraille suoraan luonnosta. Jääkylmää ja raikasta! Vuonoristeily oli todella kaunis kokemus ja maisemat olivat kuin sadusta.
Vuonoristeily alkoi Bergenin keskustasta.
Norjan lippu on suunniteltu vuonna 1821.
Lippu muistuttaa siitä, että maa on ollut unionissa Tanskan sekä Ruotsin kanssa.
Videolla näkyy vinoköysisilta Nordhordlandsbrua,
joka jatkuu maailman pisimpänä kelluvana siltana.
Peikot ovat keskeinen osa norjalaista kansanperinnettä. Eikä ihme,
nimittäin jos peikkoja jossain asuu niin aivan varmasti näillä jylhillä vuorilla!
Norja on kalastuksen sekä kalankasvatuksen johtavia maita.
Rødne Fjord Cruise on perheyritys ja se on perustettu 1956, eli 60 vuotta sitten.
Mostraumenilla reitti kapeni vain noin 50 metriin 600 metrin matkaksi.
Juomavettä suoraan luonnosta!
Norjan toisiksi pienin kunta Modalen. Kunnassa on 381 asukasta (tammikuu 2016).
Norja. Satumaa?
Lähestyimme jälleen Bergeniä auringonlaskun aikaan.
Aluksen kannella oli rentouttavaa seurata kauniin illan tuloa.
Ihastuttava Bergen.
Hymyssä suin saavuimme takaisin Bergeniin. Iltahämärän tultua suuntasimme Fisketorgetille, eli Kalatorille. Tarjolla oli lukuisia erilaisia kalalajeja, rapuja sekä muita mereneläviä. Tuotteita sai ostaa mukaan tai syödä torilla. Me jäimme yhdelle kalatorin terasseista illalliselle. Puolisoni valitsi ruijanpallasta, mutta minä puolestani sinisimpukoita – molemmat paikallisia totta kai! Merellisen illallisen jälkeen päätimme vielä lähteä käymään uudestaan Fløyenilla katsomassa Bergeniä iltavaloissaan. Näkymä säväytti jälleen! Rakennusten valoja näkyi uskomattomankin kauas, joka kasvatti entistäkin enemmän käsitystä kaupungin koosta. Päivään tyytyväisinä kävelimme vielä tunnelmallisia katuja pitkin hotelille pakkaamaan sekä nukkumaan.
Blåskjell, eli sinisimpukoita.
Maisema illallispöydästä.
Bergen on täynnä tunnelmaa!
Iltakävelyllä kaupungilla.
Aamulla suuntasimme taas ensimmäisenä seitsemänteen kerrokseen aamiaiselle. Laatu oli yhtä hyvää kuin edellisenäkin aamuna, joten tyytyväisinä saimme lähteä kotimatkalle. Olimme erittäin tyytyväisiä valitsemaamme Thon Hotel Bristol Bergen-hotelliin. Sijainti oli erinomainen, palvelu hyvää ja huone viihtyisä.
Bergenin keskustasta suuntasimme lentoasemalle Flybussenin linja-autolla.
Bergen lufthavn on Pohjoismaiden viidenneksi suurin lentoasema.
Hei, hei Norja! Toivottavasti nähdään pian.
Paluulennon Arlandan lentoasemalle olimme varanneet Scandinavian Airlinesilta. Lentokone oli huomattavasti kulahtaneempi kuin Norwegianilla. Lentokoneessa ei ollut Wi-Fiä, mutta hintaan kuului kahvi tai tee. Mielestämme SAS oli selvästi heikkolaatuisempi kuin Norwegian. Arlandasta pääsimme Tukholmaan jälleen Arlanda Expressin kyyditsemänä. Tukholmassa meillä oli aikaa nauttia reilu lounas sekä kierrellä tavaratalo Åhlensilla.
Iltapäivän loppupuolella lähdimme Tukholman Cityterminalenilta Viking Linen linja-autokuljetuksella Kapellskäriin. M/S Rosella liikennöi Kapellskäristä Maarianhaminaan noin 2,5 tunnissa. Kotoisan merimatkan aikana shoppailimme aluksen kolmessa myymälässä sekä pelasimme minigolfia kannella 6. Hytin ikkunasta alkoi heijastua Maarianhaminan valot, joten tiesimme pian pääsevämme kotiin kissojemme luo. Matka oli oikein onnistunut ja mieleenpainuvat maisemat olivat hulppeita.
M/S Rosellaan tultaessa oli jo kotoisa tunnelma.
M/S Rosellan minigolfradat ovat Quality Outlet Storea vastapäätä.
Snipp, snapp, snute, da er eventyret ute. Sen pituinen se.


-Roope-

2 kommenttia:

  1. Oi miten kauniita maisemia! Houkuttelis kyllä lähteä Norjaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Maisemat olivat uskomattoman kauniita. Niitä on siis käsittämätöntä uskoa todeksi! Suosittelen Norjaa lämpimästi :)

      Poista