tiistai 30. toukokuuta 2017

Kobba Klintar

Vanha luotsiasema
Luotsiasema oli toiminnassa 110 vuotta.
Kobba Klintar on monille tuttu näky laivan ikkunasta aluksen saapuessa Maarianhaminaan. Kyseessä on kallioluotoryhmä Ahvenanmaan Jomalassa, jossa on aikaisemmin toiminut luotsiasema. Kuva Kobba Klintarista löytyy myös lukuisista Ahvenanmaasta kertovista esitteistä sekä muista julkaisuista.
Kobba Klintar toivottaa kaikki meriteitse tulevat tervetulleiksi Maarianhaminaan.
Kobba Klintar huokuu historiaa ja merellisyyttä.
Ahvenanmaalaisille merimiehille jo aikoja sitten Kobba Klintar oli tuttu ja ennen kaikkea odotettu näky. Merimiesten työjaksot saattoivat olla vuodenkin mittaisia, joten Kobba Klintarin jälleennäkeminen on saanut osan jopa kyyneliin. Sama toistui, kun alukset suuntasivat jälleen maailmalle ja Kobba Klintar alkoi hävitä näkyvistä. Tänä päivänä Kobba Klintaria kuvataankin Ahvenanmaan ”vapaudenpatsaaksi”.

Vuonna 1910 valmistunut luotsitalo.
Kobba Klintarin kahvila on avoinna, kun Ahvenanmaan lippu on salossa.
Maarianhaminan perustamisvuotena 1861 päätettiin myös rakentaa luotsiasema, koska sillä oletettiin olevan myönteinen vaikutus Maarianhaminan kehitykseen. Kobba Klintar sai näin alkunsa ja luotsiasema olikin toiminnassa vuosina 1862-1972. Esimerkiksi purjealukset saivat Kobba Klintarilta luotsin avukseen tai saattoivat ne myös vain seurata luotsivenettä Maarianhaminan satamaan. Luotsit myös huolsivat merimerkkejä.
Viking Linen M/S Amorella sekä Marhällanin majakka.
M/S Viking Grace matkalla Maarianhaminasta Turkuun.
Tekniikan kehittyessä luotsiasema jäi tarpeettomaksi, mutta tänä päivänä Kobba Klintarilla on mahdollista nauttia kesäkahvilan antimista vanhassa luotsimökissä, tutustua luotsiaseman historiaan sekä tutkia karua luontoa. Paikalta on myös hyvä ihailla sekä valokuvata ohitse seilaavia risteilylauttoja. Kesällä on mahdollista kuulla luotsiaseman sumusireenin ääni. Kokoustaminen ja juhlien järjestäminen onnistuu pyramidin näköisessä tunnusmajakassa eli pookissa. Kobba Klintar on mielenkiintoinen retkikohde jonne matkataan meriteitse. Kesäisin sinne järjestetään myös maksullisia venekuljetuksia Maarianhaminasta.
-Roope-

2 kommenttia:

 1. Millon tulee uutta blogitekstiä? :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Liisa!
   Kesätauko on nyt vihdoin ohitse ja uusi postaus julkaistu. :)

   -Roope-

   Poista