torstai 23. elokuuta 2018

Löytöretki Itämerellä

Bornholm, Lyypekki, Visby

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaiaamuna oli aika herätä aikaisin, ja vielä edellisenä iltana olin pakannut matkalaukkuun muun muassa uimashortsit ja kauluspaitoja. Heti aamusta oli aika suunnata Maarianhaminaan, jossa kohtasin äitini kanssa. Olimme lähdössä yhteiselle matkalle Itämerelle.
Löytöretkeilijä ja M/S Birka Stockholm.
Olin äitini kanssa jo talvella varannut ahvenanmaalaiselta Eckerö-konsernilta risteilyn M/S Birka Stockholmilla. Alus liikennöi konsernin Birka Cruises-varustamon alla. Kyseessä ei ollut kuitenkaan mikään ihan tavallinen Ruotsin-risteily, vaan neljän yön mittainen löytöretki Itämerellä. Kyseisen risteilyn lähtö oli Tukholmasta, joten meidän täytyi ensin päästä Ruotsiin.
M/S Eckerön Buffé Bornholm.
Matkaan kuuluvasti suuntasimme ensin Maarianhaminan linja-autoaukiolta bussilla Ahvenanmaan ja samalla koko Suomen läntisimpään kuntaan Eckeröön. Bussi vei meidät satamaan, jossa meitä odotti saman konsernin alus M/S Eckerö. Aamuinen merimatka Eckeröstä Ruotsin Grisslehamniin kestää vain yhden tunnin ja 45 minuuttia. Nautimme meriaamiaisen aluksen Buffé Bornholm-ravintolassa ja sen jälkeen meillä jäi vielä hetki aikaa tutustua tax free-myymälä Magasin Märketin valikoimaan. Herkullisia Karl Fazer Tyrkisk Peber‐suklaalevyjä oli pakko ostaa mukaan erittäin edulliseen merihintaan!
M/S Eckerön Buffé Bornholm.
Grisslehamnista oli järjestetty linja-autokuljetus Tukholman keskustaan Cityterminalenille. Keskustassa oli muun muassa hyvin aikaa shoppailla Åhlensin alennusmyynneillä ja poiketa pehmiksillä. Sama bussi kuljetti meidät myöhemmin iltapäivällä Birka Cruisesin terminaaliin Stadsgårdenille, jossa myös Viking Linen terminaali sijaitsee.
Åhléns Cityssä oli mukava poiketa edullisilla alennusmyynneillä.
Tavaratalo sijaitee lähellä Cityterminalenia.
Risteily oli loppuunmyyty, mikä näkyi terminaalin kapeilla käytävillä. Jo tässä vaiheessa huomasi, että matkaan oli lähdössä vanhempaa väkeä, jolla oli esimerkiksi haasteita tehdä lähtöselvitys itsenäisesti automaatilla. Laivalle päästyämme veimme matkatavarat hyttiin ja lähdimme ulkokannelle katselemaan Tukholman saaristoa.
Laivan ulkokannet ovat monipuoliset
ja siellä tarjottiin elävää musiikkia joka päivä.
Laivana M/S Birka Stockholm on aito risteilyalus, siinä ei nimittäin ole lainkaan autokantta. Raumalla rakennettu laiva on kooltaan muiden ruotsinlaivojen tasoa ja mukaan mahtuu enintään 1800 matkustajaa. M/S Birka Stockholm on myös vihreä valinta, se on nimittäin yksi maailman ympäristöystävällisimmistä risteilyaluksista.
Birka Cruises on perustettu Ahvenanmaalla 1971 ja se on nykyisin osa Rederi Ab Eckeröä.
Aluksella on muun muassa mahdollisuus shoppailuun, nauttia viihteestä, kokeilla pelionnea kasinolla, hölkkäillä lenkkiradalla sekä rentoutua spassa tai vaikka altailla varustetulla terassilla. Kävimmekin ensimmäisenä iltana tutustumassa muutaman myymälän valikoimaa ja seuraamassa tervetulotilaisuutta laivan yökerhossa. Laivalta löytyy lukuisia baareja, esimerkiksi Whiskybaren yli 220 viskin valikoimallaan sekä upeiden keulamaisemien Panorama bar.
Tervetulotilaisuudessa muun muassa esiteltiin laivan päällystöä
ja tarjottiin lasilliset kuohuvaa.
Ruokaravintoloiden valikoimasta löytyy toki perinteinen seisova pöytä, kahvila ja muutama à la carte-ravintola. Tällä erikoisristeilyllä kaikille kuului etukäteen varattu ruokapaketti. Jokaisena iltana pöytiin tarjoiltiin kolmen ruokalajin illallinen ja aamuisin oli katettu buffetaamiainen.
Alkuruokina meille tarjottiin matkan aikana katkarapuja,
häränrintaa, bayonnen kinkkua sekä paahtopaistia.
Varausvaiheessa tuli valita missä ravintolassa haluaa syödä risteilyn aikana, ja haluaako syödä iltaisin ensimmäisessä vaiko toisessa kattauksessa. Me söimme upeasti sisustetun Compagniet-ravintolan myöhäisemmissä kattauksissa. Myöhäisempi kattaus oli meistä ehdottomasti parempi vaihtoehto, koska näin maista tulon jälkeen jäi mukavasti aikaa nauttia laivan palveluista eikä heti ollut pakko kiirehtiä syömään.
Pääruokina meille tarjottiin matkan aikana kokonaisena paistettua vasikanfilettä,
härän ulkofileepihviä, grillattua sisäfilettä sekä entrecoteeta.
Aikaisemmat ruokakokemukset M/S Birka Stockholmilla ovat olleet erittäin vaihtelevia, mutta tällä kertaa keittiö onnistui työssään loistavasti jokaisena iltana! Kaikki annokset olivat herkullisen makuisia ja ne sisälsivät usein mielenkiintoisia vivahteita. Ruokavaliot otettiin hyvin huomioon ja nälkä lähti taatusti - esimerkiksi lisukkeita sai halutessaan reilusti lisää. Maukkaat ruuat kruunasi ravintolan korkealaatuinen palvelu, joka oli aivan Itämeren ykkösluokkaa. Illalliskokemukset ansaitsevat erinomaisen arvosanan.
Jälkiruokina meille tarjottiin matkan aikana vadelma-mansikaleivos, vadelmamoussea,
kolmen suklaan leivos valkosuklaamoussella sekä passion-mangoleivos.
Iltaisin, kun laittoi pään tyynyyn, ei kauaa tarvinnut unta odotella. Ja miten ihana olikaan päästä helteillä laivalle nukkumaan - ilmastointi! Aamulla oli jälleen ruokaa tarjolla ja valikoima muistutti hyvin paljon edellisen aamun M/S Eckerön valikoimaa. Jokaisesta aamiaisesta sai hyvän alun päivälle ja sillä jaksoi pitkään. Ja miksi ei jaksaisi, jos heti aamusta saa esimerkiksi herkullista suklaakakkua kermavaahdolla!
Ulkokansi, M/S Birka Stockholm.
Aamiaisen jälkeen olikin hyvä siirtyä laivan ylemmille kansille seuraamaan maisemia, olimme nimittäin lähestymässä löytöretkemme ensimmäistä kohdetta Bornholmia. Ennen reissua kerroin toki tulevasta matkasta tutuilleni ja heidän keskuudessaan heräsi tavallisesti kysymys: "Mikä Bornholm?"
M/S Birka Stockholm ja upea kesäsää risteillä.
Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämerellä Ruotsin ja Puolan välissä. Saarella on samanniminen kunta ja sen keskustaajama on Rønne, jonne saavuimme M/S Birka Stockholmilla. Saarella asuu noin 39 600 asukasta.
Suuntana Tanska.
Punatiilikattoiset talot herättivät kauniisti huomiota, kun saavuimme Rønnen satamaan. Odotimmekin innolla vierailua saarella, josta oli yllättävän haastava löytää suomenkielistä ennakkotietoa netitse. Maihinnousu alkoi mukavasti puoliltapäivin.
Lähestymme Rønnen satamaa.
Velkommen til Bornholm!
Löytöretken ensimmäiseen kohteeseen saapuneena.
Lisämaksuttomat shuttlebussit kuljettivat päivän ajan matkustajia laivalta keskustan tuntumaan ja takaisin. Päivän aikana vierailimme muun muassa paikallisessa kirkossa, etsimme paikallisia herkkuja ruokakaupasta, shoppailimme ostoskadulla ja kuljeskelimme pitkin tunnelmallisia katuja. Kaikkialla oli mukavan rauhallista ja vanhanajan tunnelma oli läsnä. Poikkesimme myös puistossa syömässä kirsikoita ja löysimme iloksemme kirpputorin. Bornholmilla oli ehdottomasti mukava käydä ja ehdimmekin mukavasti tutustua keskustaajama Rønneen.
M/S Birka Stockholm Rønnen satamassa Bornholmilla.
Sankt Nicolai kirke, Rønne.
Rønne, Bornholm.
Rønne, Bornholm.
Rønnen ostoskatua.
Rønne, Bornholm.
Rønne, Bornholm.
Loppeteket-kirpputori sijaitsee Snellemark Centretissä, Snellemark 17.
Rønnen majakka vuodelta 1880, joka oli käytössä vuoteen 1989 saakka.
Laivalle palatessamme suuntasimme hytin kautta laivan terassille. Kannella 10 sijaitsee nimittäin Ruotsin suurin talvipuutarha Terrassen by Birka. Upeasti sisustettu terassi on varustettu erilaisilla istumapaikoilla nojatuoleista aurinkotuoleihin, baari palvelee janoisia matkaajia ja pientä purtavaakin on saatavilla. Itseäni houkutteli kuitenkin enemmän terassin uima-allas, poreallas ja sauna.
Terrassen by Birka.
Terrassen by Birka.
Miten ihanaa olikaan vaihtaa uimashortsit jalkaan ja rentoutua! Terassilla on 27 asteen lämpötila ja sen suurista ikkunoista avautuu upeat merimaisemat. Ikkunoita tosin löytyy myös katosta, terassi on nimittäin varustettu valtavalla lasikatolla, joka myös avataan hyvällä säällä. Mielestäni Terrassen by Birka on yksi M/S Birka Stockholmin parhaimpia paikkoja ja se tarjoaa ihanat puitteet ikään kuin pienimuotoiseen etelänlomaan. Rentoutumisen jälkeen olikin hyvä suunnata Compagniet-ravintolaan illalliselle.
Terrassen by Birka.
Terrassen by Birka.
Tiistaiaamuna heräsimme aikaisin hyvin nukutun yön jälkeen. Laiva oli jo saapumassa löytöretkemme seuraavaan kohteeseen Lyypekkiin, tarkemmin ottaen Travemündeen. Saksa oli minulle ja äidilleni aivan uusi kohde, joten luvassa oli takuulla mielenkiintoinen päivä.
Travemünde sijaitsee Travejoen suulla.
Lyypekki on hansakaupunki ja siellä asuu noin 216 700 asukasta. Travemünde puolestaan on yksi Lyypekin kaupunginosista, joka on tunnettu esimerkiksi houkuttelevasta hiekkarannastaan. Lyypekin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.
Guten Morgen Deutschland!
Travemünden ja Suomen välillä on myös säännöllinen matkustajaliikenne.
Lisämaksuttomat shuttlebussit kuljettivat meitä matkalaisia satamasta reilun parinkymmenen kilometrin matkan Lyypekin keskustaan ja takaisin. Mekin suuntasimme heti aamun ensimmäisellä bussilla keskustaan. Keskustassa kiertelimme vanhankaupungin katuja, poikkesimme putiikeissa ja kävimme tunnin mittaisella kiertoajelulla kaksikerroksisella avobussilla. Itse vierailin myös Petrikirchen eli Pietarinkirkon tornin näköalapaikalla, josta avautui upeat näkymät kaupungin ylle.
Lyypekki - Lübeck.
Lyypekki - Lübeck.
Lyypekki - Lübeck.
Lyypekki - Lübeck.
Holstentor on portti Lyypekin vanhaan kaupunkiin vuodelta 1478.
Portti on Lyypekin symboli.
Lyypekki - Lübeck.
Näkymä Petrikirchen eli Pietarinkirkon tornin näköalapaikalta.
Näkymä Petrikirchen eli Pietarinkirkon tornin näköalapaikalta.
Petrikirchen eli Pietarinkirkko.
Jos minut olisi tuotu sokkona Lyypekin vanhaankaupunkiin ja sanottu, että "tämä on Vilna", niin olisin uskonut, koska en ole vieraillut Vilnassa. Kaupunki oli minusta niin paljon balttilaisen näköinen ja muistutti esimerkiksi Riikaa ja Tallinnaa. Kaunis kaupunki, mutta myös yllättävän sotkuinen.
Lyypekki - Lübeck.
Lyypekki - Lübeck.
Iltapäivästä palasimme takaisin merelliseen Travemündeen. Suuntasimme totta kai hiekkarannalle - uimashortsit esiin ja mereen! Kyseessä oli kuulemma Lyypekin vuoden kuumin päivä, +35 astetta, joten oli todella ihana päästä uimaan hikisen kaupunkikierroksen päätteeksi.
Travemünden hiekkarantaa.
M/S Birka Stockhom Travemündessä.
Laivalle palasin uimashortsit jalassa, lähdimme nimittäin lähes samantien Panorama Spahan kannelle 10. Kylpylässä on sauna, höyrysauna, kylmäallas, kylpy sekä poreallas sisällä, mutta myös ulkona! Menimmekin heti ulkoporealtaaseen rentoutumaan ja seuraamaan lähtöämme Saksasta. Span aulassa oli myös tarjolla hedelmiä, marjoja, smoothieita sekä mehua ja vettä - juuri sopivaa välipalaa aikaisin alkaneeseen päivään.
Panorama Spa, M/S Birka Stockholm.
Vielä parituntisen spa-hetkenkään jälkeen en ollut valmis ottamaan uimashortseja jalasta, vaan suuntasin vielä laivan ihastuttavalle terassille pulikoimaan. Ennen illallista vaihdoin kuitenkin uimashortsit housuihin. Poikkesimme myös aluksen Freeport Shopping-myymälässä. Maittavan aterian jälkeen kävimme päivän päätteeksi katsomassa elokuvaa Skärgårdsloungenissa.
Aamiaisen lomassa oli mukava ihailla merimaisemia.
Seuraavana aamuna oli jälleen aamiainen katettuna ja olimme lähestymässä löytöretkemme viimeistä kohdetta Visbytä. Kohde oli meille molemmille entuudestaan tuttu, sillä äitini oli vieraillut saarella pikkutyttönä ja minä puolestaan muutamiakin kertoja työskennellessäni Tallinkilla. Omasta mielestäni Visby on viehättävä kohde ja äidistäni olikin mielenkiintoista päästä näkemään miltä siellä nykyisin näyttää.
Välkommen till Visby!
M/S Birka Stockholm Visbyn satamassa.
Visby on Gotlannin kunnan ja saaren keskustaajama. Gotlanti on osa Ruotsia ja saarella asuu noin 58 700 asukasta. Gotlannista on matkaa Manner-Ruotsiin noin 90 kilometriä ja Latviaan 130 kilometriä.
Visby, Gotlanti.
Visby, Gotlanti.
Lisämaksuttomat shuttlebussit kuljettivat jälleen matkalaisia sataman ja keskustan välillä. Suuntasimmekin bussilla ylös kaupungin keskustaan. Teimme puksujunalla kaupunkikierroksen, jonka kyydissä näki hyvän kokonaiskuvan päivän kohteesta. Ihaillen kuljeskelimme päivän aikana pitkin Visbyn hurmaavia katuja ja tutustuimme houkuttelevien putiikkien valikoimiin. Totta kai vierailimme myös Visbyn kuuluisalla ruusukujalla Fiskargrändillä. Kävimme muutamassa kahvilassa ja toki teeostoksillakin tuli käytyä perinteisessä Kränku Te & Kaffe-myymälässä. Vierailupäivän päätteeksi kävelimme takaisin laivalle sataman vartta pitkin.
Puksujuna tarjosi mukavan tavan katsella ympärille.
Visbyssä on paljon mielenkiintoisia kivijalkamyymälöitä, kuten kuvan La Vie.
Fiskargränd, Visby.
Löytöretkeilijät Visbyn ruusukujalla.
Tunnistatko Fiskargrändiltä kuvan rakennuksen?
Se toimi karkkikauppana Peppi Pitkätossu-tv-sarjassa.
Tv-sarja on pääosin kuvattu Visbyssä.
Visby botaniska trädgård, Visbyn kasvitieteellinen puutarha.
Kränku Te & Kaffe on aloittanut toimintansa vuonna 1977
ja tänä päivänä sillä on yli 30 omaa teesekoitusta.
Pitkästä aikaa pääsin syömään lihapullaleipää.
Visby, Gotlanti.
Hyväksi havaittu kaava toteutettiin jälleen laivalla, eli uimashortsit hytistä ja kannen 10 terassille! Samalla terassin ikkunoista pystyi vielä hyvän tovin seurailemaan Gotlannin rannikkoa. Ennen viimeisen illan ruokailua kävimme tekemässä ostokset Freeport Shopping-myymälässä. Mainion päivän kruunasi herkullinen ateria kera hyvän palvelun. Vielä ennen pakkaamisurakkaa kävimme Skärgårdsloungenissa pelailemassa neljänsuoraa.
Terrassen by Birka.
Herätyskellon soidessa aikaisin torstaiaamuna oli M/S Birka Stockholm jo saapumassa Maarianhaminaan. Poistuimme laivalta muiden Ahvenanmaalle jäävien matkaajien kanssa, mutta suurin osa matkaajista jatkoi matkaansa takaisin Tukholmaan. Olimme äärimmäisen tyytyväisiä löytöretkeemme Itämerellä!
M/S Birka Stockholm toi meidät suoraan takaisin kotisaarelle.
Ennen matkaa varustamolta tuli todella hyvin tietoa matkasta jopa pakkausvinkeistä lähtien. Vierailukohteet olivat mielenkiintoisia ja niissä oli näppärät kuljetukset keskustoihin. Laivalla saimme hyvää palvelua ja erinomaista ruokaa. M/S Birka Stockholmin terassi on mukava paikka rentoutumiseen.
"Upptäcktsresa med Birka Cruises".
M/S Birka Stockholmilla on säännöllinen risteilyliikenne Tukholman ja Maarianhaminan välillä, mutta sillä järjestetään myös erilaisia pidempiä risteilyjä Itämerellä. Esimerkiksi tänä kesänä kohteina ovat olleet myös Kööpenhamina ja Vaasa. Valmiiksi mietityt maukkaat ateriat, kivat kohteet sekä mukava alus. Suosittelen tällaista kokemaamme löytöretkeä lämpimästi!


-Roope-

2 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Ja kuinka paljon ehtii kokea muutamassa päivässä, hurjaa! Jännä tuo Bornholm, todella idyllistä ja lähes 40 000 asukasta!? Hirveän kiva tämä blogi muutenkin, hyvin kirjoitettu ja saa paljon hyviä ja monipuolisia matkatärppejä! Jatka ihmeessä samaan malliin seikkaillen satamissa! =)

  Annikki L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Antamasi palaute kannustaa ehdottomasti jatkamaan bloggaamista. Tarkoitukseni onkin juuri vihjata myös muille, mitä kaikkea matkoilla voi tehdä - että niistä saisi vieläkin enemmän irti! Esim. Juuri Bornholmin saari-idylliä kannattaa lähteä katsomaan ;)

   - Roope -

   Poista