torstai 11. heinäkuuta 2019

Kesäpäivä Gotlannissa

Satulaivalla saarivierailulle

Visbyn satama. Portti ruusujen kaupunkiin.
Viking Line järjesti tänä kesänä kolme Visbyn-risteilyä päivä kohteessa -periaatteella 30.6.-6.7.2019 välisenä aikana. Kyseisten risteilyjen aluksena oli ihana M/S Viking Cinderella ja matkalle pääsi niin Tukholmasta kuin Maarianhaminastakin. Me olimme mukana ensimmäisellä matkalla, mutta kolmas näistä matkoista ylititti valtakunnallisen uutiskynnyksen.
Myöskään ensimmäisellä matkalla ei aikataulu aivan pitänyt, sillä navakan tuulen vuoksi saapuminen viivästyi tunnilla. Se ei meitä haitannut, koska saimme viivästyksen ansiosta nauttia rauhassa Premium-aamiaisen herkuista, kuten pannukakuista ja mustikkasmoothiesta. Matkalle sai auton mukaan erittäin edullisesti, joten meidän ei tarvinnut tyytyä pelkästään Visbyhyn tai erikseen myytyyn retkitarjontaan. Pääsimme vapaasti kiertelemään ympäri saarta avoautollamme. Vietimme mahtavan päivän Gotlannissa!
M/S Viking Cinderella saapumassa Visbyn satamaan.
Vierailimme muun muassa Högklint-jyrkänteellä, Gnisvärdin laivalatomuksilla, Sliten satamassa sekä Asundenin saarella. Kaikkialla oli upean vehreää sekä ihanan rauhallista. Oli kiva ajella katto auki ympäri maaseutua ja katsella uusia maisemia sekä nauttia kesäsäästä.
Högklintiltä aukeaa upea merimaisema!
Kallionjyrkänne kohoaa 48 metrin korkeuteen merenpinnasta.
Laivalatomusten uskotaan olevan laivojen kapteenien tai ryhmän johtajien hautapaikkoja.
Latomusten rakentaminen on tapahtunut arviolta 1100–500 eaa.
Merta näkyvissä!
Gotlannin länsirannikkoa.
Rakennuksia Gnisvärdin kalasatamassa.
Jätskitauko Romassa! Ei ollut ruuhkaa...
Paikallinen kisuli tuli hakemaan rapsutuksia.
Sliten satama sijaitsee Gotlannin itäpuolella.
Satamaan kulki aikoinaan laivavuoroja myös Suomesta.
Aikoinaan yksi Viking Linen osakasvarustamoista kävi näyttämässä uusia laivojaan Slitessä.
Me taas kävimme näyttämässä autoamme.
Asunden on luonnonkaunis saari Sliten edustalla.
Raukkeja, eli meren muotoilemia kalkkikivipaaseja Asundenilla.
Toki vietimme aikaa myös Visbyssä. Vierailimme erilaisissa putiikeissa, joista matkaan tarttui muun muassa uusi paita, paikallista teetä, koriste-esineitä ja makeisia. Kävimme myös kehämuurin tornissa sekä Visbyn kasvitieteellisessä puutarhassa. Tietenkin kävelimme ihastellen läpi myös kuuluisan Fiskargrändin. Kaupungin terassit kuhisivat ihmisiä ja mekin pysähdyimme parilla terassilla nesteytyksellä.
Visbyn kaupunkia kiertää lähes 3,5 kilometriä pitkä sekä 11 metriä korkea keskiajalla valmistunut kehämuuri.
Näkymä Snäckgärdsportenin tornista.
Kehämuurissa on ollut alunperin 29 tornia, joista 27 on säilynyt tähän päivään.
Visbytä kutsutaan ruusujen kaupungiksi...
...eikä suotta, sillä ruusuja on katukuvassa paljon!
Fiskargränd on tunnetuin ruusukuja.
Kyseisellä kujalla ruusuloistoa on enemmän kuin runsaasti.
Samalla kujalla on kuvattu myös Peppi Pitkätossu-tv-sarjaa.
Iloinen risteilymatkustaja ruusukujalla.
Näkymää ravintolan terassilta à la Restaurang Trädgår'n.
Visbyssä on runsaasti houkuttelevia kivijalkamyymälöitä.
Visby botaniska trädgård. Visbyn kasvitieteellinen puutarha.
Risteilyksi olimme varaneet Seaside Premium Large -luokan hytin. Pramea hytti, jonka suuresta ikkunasta avautui upeat merimaisemat aluksen menosuuntaan. Maisemia (ja televisiota) saattoi katsella vaikka suoraan parisängyltä. Isoa kulmasohvaa vastapäätä oli toinen isokokoisempi televisio. Minibaarin kylmät juomat sekä erikseen keitettävät kuumat juomat kuuluivat hytin hintaan. Hyttimme kylpyhuoneesta löytyi kuitenkin jotain, mitä ei missään muussa M/S Viking Cinderellan matkustajahytissä ole - ihana poreallas! Allas antoi meille mahdollisuuden nautiskella merellisestä lomamatkasta vieläkin ylellisemmin.
Seaside Premium Large (LXA).
Hytistä löytyy tunnelmavalaistus, jonka väriä pystyy säätämään mieleisekseen.
Vuode oli rajattu mukavasti hytin keulaosaan sängynpäädyn sekä kirjoituspöydän yhdistelmällä.
Viking Line on tunnettu erinomaisista parivuoteistaan.
Aamulla silmät avatessani oli näkymänä vuoteesta aurinkoinen merimaisema.
Kulmasohvalle saattoi hyvillä mielin istahtaa tuijottamaan liikkuvaa kuvaa.
Sohvan oikealla puolella oli minibaari sekä vedenkeitin kuumia juomia varten.
Hytissä oli mukava herkutella muun muassa kuohujuomalla ja suklaakuorrutetuilla mansikoilla.
Hyttimme kylpyhuonetta.
Vain tästä yhdestä M/S Viking Cinderellan matkustajahytistä löytyy tämä ihanuus.
Varustamo ei tämän takia edes mainitse poreallasta hyttiluokan kuvauksessa.
Kyllä, hytin kylpyhuoneen varustelu voi olla kuin sadusta. M/S Viking Cinderellalla.


- Roope -

10 kommenttia:

 1. Ollaan oltu perheen kanssa Visbyyssä muutama vuosi sitten risteillen ja oli kyllä aivan ihana kaupunki <3 Vielä olisi suunnitteilla mennä Gotlantiin ja kiertää vähän enemmnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että myös te olette pitäneet Visbystä! Itse olen käynyt kohteessa jo muutamia kertoja, mutta silti se houkuttelee puoleensa. Suosittelen kyllä kyseisen saaren kiertelyä.

   Ihanaa kesää!


   - Roope -

   Poista
 2. Te ootte ehtineet ihan uskomattoman paljon yhden päivän aikana! Mä olin just Visbyssä kaksi päivää pelkästään vanhankaupungin alueella - tosin myös siitä syystä että ei ole ajokorttia, joten ei ollut mahdollista lähteä saarta kiertämään vaikka olisin halunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessäkin päivässä ehtii paljon - näköjään!

   Visbyssä riittääkin paljon tutkittavaa. Ajatuksenamme olikin, että kiertelemme tällä kertaa reilummin maaseutua. Itse olen vieraillut jo muutamiakin kertoja Visbyssä, niin näin myös minä sain uusia kokemuksia Gotlannin saarelta.

   Toivottavasti myös teillä oli ihana matka. Mukavaa kesää!


   - Roope -

   Poista
 3. Wau, mikä hytti teillä! Sen lisäksi, että haluaisin kovasti matkustaa Gotlantiin ja nähdä Visbyn, haluaisin ehdottomasti tehdä matkan tuollaisessa hytissä.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että tuolle risteilylle sai ottaa auton mukaan!
  Gotlanti on yksi suosikkipaikkoja, johon olen palannut monta kertaa - ja se on maabongarilta harvinaista, sillä uudet kohteet vetävät aina puoleensa. Gnisvärd on ehdoton lempparini - erityisesti kävellen läheiseltä Toftan rannalta, jossa olemme parikin kertaa majoittuneet. Saaren upein ranta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että myös teitä vetää Gotlanti puoleensa! Minusta Kyseisellä saarella on ollut aina mukava vierailla. Auton saaminen risteilylle mukaan oli meistä todella kiva juttu, sillä nyt ehdimme näkemään yhdessä päivässä yllättävänkin paljon.

   Aurinkoisia päiviä!


   - Roope -

   Poista
 5. Kiitos muistutuksesta, että on olemassa nämä ihanat saaret, jotka olisivat vielä ihan lyhyen matkan päässä. Gotlannissa minun on pitänytkin käydä, mutta se on vähän niin kuin unohtunut. Monta vuotta sitten kävin ihastumassa Öölantiin, missä vietettiin juhannus. Gotlanti voisi tosiaan olla vaikka yksi ensi kesän kohteistani. Visby vaikuttaa suloiselta ja ehdottomasti auto pitäisi vuokrata, ja minä kyllä tartteisin reilusti enemmän aikaa kuin sen päivän Gotlannin ihmeiden tutkimiseen. Ei hullumpi muuten toi hyttikään, voisi kelvata minullekin, vaikken oikein laivaihminen olekaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähimatkailua parhaimmillaan! Kohde jota suosittelen lämpimästi. Itse olen käynyt useamman kerran päivä kohteessa -periaatteella, eli ei minullekkaan ole yksi päivä riittänyt =)

   Jos tuntuu siltä, ettei laivamatkailu innosta, niin kannattaa ehdottomasti panostaa hyttiin. Matkasta saa tällöin entistäkin enemmän irti.

   Nautinnollista kesää!


   - Roope -

   Poista