perjantai 23. joulukuuta 2016

Tallinkin matkassa

Risteily Tallinnaan

Saimme postin mukana perinteisen Tallink Siljan joulutervehdyksen. Aluksi ajattelimme olla käyttämättä kyseisen tarjouksen, koska Viking Linen joululahja on huomattavasti parempi. Halusimme kuitenkin suunnata Ahvenanmaalta Tallinnaan, joten päätimmekin tarttua eestiläisen varustamon tarjoukseen.

Hääpäivämme aattona astelimme ensimmäistä kertaa Tallink Gruppin alukseen M/S Victoria I. Vuonna 2004 valmistunut M/S Victoria I on lapsuudestani tutun M/S Romantikan sisaralus, joten tuttuja piirteitä oli paljon. Alus seilaa välillä Tallinna-Maarianhamina-Tukholma. Itse en ollut matkustanut varustamon aluksilla yli kolmeen vuoteen, joten oli ihan mukava päästä katsomaan mitä eestiläinen varustamo tarjoaa.
M/S Victoria I:n De Luxe-luokan hyttimme 9305.
Hyttivalinnan suhteen olimme päätyneet De Luxeen. Tämä oli hyvä valinta, sillä tilaa oli mukavasti. Hyttiluokan varustukseen kuuluu sohva, jääkaappi juomineen, merinäköala ja tv. Kyseisen hyttiluokan hytit ovat varustettu myös parisängyillä, mutta sängyssä ei ollut paljon kehumista. Kovat ja kulahtaneet patjat mitäänsanomattomien petivaatteiden kanssa.
Vasemmalla on kuva M/S Victoria I:n luksusluokan hytin sijauspatjasta.
Oikealla on Viking Linen kuva M/S Gabriellan luksusluokan hytin sijauspatjasta.
Viking Linen vuoteisiin tottuneena, ohuenohut patja oli pettymys.
Ennen nukkumaanmenoa teimme katsauksen alukseen. Laiva oli lastattu selvästi päihtyneillä eestiläismiehillä, jotka olivat ilmeisesti palaamassa jouluksi kotiin. (Sen örvellyksen ja hajun määrää...) Itse alus antoi meille positiivisen kuvan. Yöllä laiva keinui Itämeren aalloilla niin, että vettä pärski kannella 9 sijaitsevamme hyttimme ikkunaan saakka.
Prinsessan mukaan nimetty!
Aluksen tyylikäs infoaula on mieleeni.
Diskoon on näyttävä sisäänkäynti.
M/S Victoria I:n joulupuu.
Aamulla hieroimme silmistämme rähmät pois ja ikkunasta saattoikin jo hahmottaa Eestin rannikon. Suuntasimme hytin hintaan kuuluvalle erikoisaamiaiselle aluksen Piazza à la carteen kannelle 7. Viking Linen vastaavaan aamiaiseen tottuneena olivat odotukset korkealla, mutta niitä ei onnistuttu ylittämään M/S Victoria I:llä. Kaikki ylellisyys palvelusta oli karsittu pois (pöytiinohjaus, juomien pöytiintarjoilu) ja valikoima oli suppeampi sekä arkisempi. Saimme kuitenkin masumme täyteen, joten olimme pian valmiita suuntaamaan vanhaan kotikaupunkiimme Tallinnaan!
Piazza à la carte
Terminaalin edustalla hajaannuimme, sillä puolisoni lähti kaupungin toiselle puolelle tapaamaan ystävätärtään. Minä lähdin kävelemään kohti Tallinnan Vanhaakaupunkia. Kaupunkiin on rakennettu paljon uutta ja lisää näytti tulevan kovaa vauhtia. Tienoita ei meinannut uskoa samaksi! Ahvenanmaan puhtauteen tottuneena myös kaupungin harmaa likaisuus pisti silmään.
Paks Margareeta on alunperin valmistunut tykistötorniksi vuonna 1529.
Tallinnan Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde!
Olin päättänyt tutustua Eestin merenkulkumuseoon Paks Margareetaan. Aluksi valintani vaikutti flopilta. Museossa on kuitenkin neljä kerrosta ja kiinnostukseni heräsi enemmän mitä korkeammalle ja lähemmäs nykypäivää pääsin. Mietteliääksi olotilan veti päästessäni tutustumaan M/S Estonian pienoismalliin, kelloon, pelastusrenkaaseen sekä vaikuttavaan taideteokseen. Lopuksi museon kattoterassilta avautui ihan mukava näkymä Tallinnaan. Vierailusta jäi lopulta positiivinen mielikuva, vaikka olisin itse pitänyt vielä enemmän, jos näyttely olisi edennyt lähemmäs 2010-lukua.
M/S Georg Ots seilasi Helsingin ja Tallinnan välillä vuosina 1980-2000.
Museo on perustettu vuonna 1935,
mutta Paks Margareetan tiloissa museo on toiminut vuodesta 1981.
M/S Estonia oli Itämerellä seilannut matkustaja-autolautta.
Alus ehti seilata Estlinen lisäksi Viking Linen, Silja Linen sekä Wasalinen väreissä.
Alus upposi 28.09.1994. Laivalla oli 989 ihmistä, joista vain 137 pelastui.
Suuntasin Vanhassakaupungissa Raekoja platsin (Raatihuoneentori) joulumarkkinoille, josta jatkoin matkaa aina Vabaduse väljakule (Vapaudenaukio). Tänne olimme sopineet tapaamisen yhteisten tuttujemme kanssa. Menimme aukiolla sijaitsevaan legendaarisen Wabaduseen. Ravintola on ollut kohtaamispaikka jo vuodesta 1937, ja se on meidän suosikkiravintolamme Tallinnassa. Kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin sekä söimme erittäin herkullisia ja kauniita annoksia.
Kauniilla joulutorilla on myytävänä käsitöitä, juotavaa, syötävää...

Wabadusessa voi nauttia ihanan päivällisen sekä käydä ihan vain kahvilla tai vaikka drinkeillä!


Jälleen olivat masut kylläisinä. Hyvästelimme ystävämme ja kävelimme läpi Vanhankaupungin takaisin sataman suunnalle. Ennen paluuta laivalle teimme ostoksia sataman vieressä olevassa Rimissä.
M/S Victoria I
Mukavan Tallinnassa käynnin jälkeen oli hyvä rentoutua hetki hytissä. Päätimme kuitenkin jatkaa iltaa ja rentoutumista vielä laivan saunaosastolla. Sisäänpääsy oli erittäin edullinen, mutta saunaosasto oli parhaat päivänsä nähnyt. Uutisissa onkin vihjattu, että saunaosastolla tehtäisiin remontti tammikuussa 2017. Höyrysauna oli yllättävän hyvä muuhun saunaosastoon nähden.
Saunaosaston miestensauna.
Varustamokonsernin muihin aluksiin verraten yleisarvosana jää yllättävänkin korkealle, peitoten konsernin Manner-Suomesta liikennöivät alukset. Henkilökunnalla taisi jo olla ajatukset joulussa, kun jopa katsekontaktien saaminen oli välillä haastavaa. Poistuimme alukselta aikaisin aamulla, tyytyväisinä Tallinnan-vierailuun.


-Roope-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti