lauantai 19. toukokuuta 2018

Ahvenanmaan korkein kohta


Orrdalsklint

10 000 vuotta sitten jääkauden jäiden vetäydyttyä alkoi maankohoaminen ja näin myös Ahvenanmaa muodostumaan. Ensimmäiset ihmiset saapuivat saarelle noin 7000 vuotta sitten, silloin Ahvenanmaalla oli pinta-alaa noin 25 neliökilometriä. Maankohoaminen on sen jälkeen jatkunut ja jatkuu yhtä, mutta tällä hetkellä Ahvenanmaan maakunnassa on maapinta-alaa huomattavasti enemmän, eli yli 1 553 km².
Näkymä Orrdalsklintin huipulta.
Ahvenanmaan korkeimmaksi kohdaksi on noussut Orrdalsklint ja sen ympäristö ovatkin maakunnan vanhinta asuttua seutua. Orrdalsklint sijaitsee Manner-Ahvenanmaan pohjoisosassa Saltvikin kunnassa. Kyseessä ei ole mikään tunnetuin turistirysä, vaan rauhallinen luontokohde, jonne päästäkseen matka käy läpi maalaismaiseman. Korkeutta tällä Ahvenanmaan korkeimmalla kohdalla on 129,1 metriä.
Alueella esiintyy monia pirunpeltoja, sillä esimerksiksi
kivikaudella merenpinta oli 55 metriä korkeammalla kuin nykyisin.
Paikan sijainti kannattaa tarkastaa etukäteen kartasta tai ottaa mukaan vaikka Google Maps. Kohteessa ei ole mitenkään runsaasti kylttejä tai opasteita. Alueella on totta kai luontopolkuja ja ne ovat myös merkittyjä - tosin osittain välttävästi. Jalkoihin kannattaa laittaa hyvät kengät, polku voi nimittäin mennä jopa lävitse pirunpellon, eli muinaisrannan.
Poluilla saattaa tulla vastaan mitä vain, vaikka kaatunut puu.
Huipun näköalatornilta aukeaa hieno näkymä Pohjanlahden suuntaan. Myös esimerkiksi Simskälan lossin voi nähdä linjallaan. Loistava paikka vain istua ja nauttia näkemästään.
Ahvenanmaalla on muuten lukuisia näkötorneja
ja jokaisesta aukeaa omanlaisensa maisema. 
Tornin lähellä on myös yleisölle avoin mökki vuodelta 1940. Mökki on rakennettu Saltvikin vapaaehtoisille, jotka toimivat toisen maailmansodan aikaan ilmavalvontatehtävissä. Orrdalsklintin huipulle oli nimittäin perustettu tähystyspaikka sodan sytyttyä vuonna 1939.
Vapaaehtoiset tähystäjät raportoivat myös laivojen liikkeistä,
sodan aikaan laivaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä kulki nimittäin Ahvenanmaan pohjoispuolelta.
Alueella on lisäksi mielenkiintoisia luolia, joista näyttävin on Kloddstugan. Huomautan, että tämä kohde ei sovellu liikuntarajoitteisille eikä punkkikammoisille. Patikointiretkeä voi myös täydentää vierailulla lähellä sijaitsevalla Borgbodan linnavuorella, jolla on viikinkiaikainen muinaislinna.
Kloddstugan-luola
-Roope-

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä, lähdemme huomenna yrittämään!
    Annikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa!

      Suunta ylös ja ei kuin nauttimaan mukavasta retkeilystä. Nauttikaa ja ottakaa valokuvia :)


      - Roope -

      Poista