maanantai 11. helmikuuta 2019

Kurkistus kulisseihin: M/S Viking Grace

Suljettujen ovien takana

Tämä blogipostaus on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Viking Linen kanssa.
M/S Viking Grace seilaa reitillä Turku-Ahvenanmaa-Tukholma.
Ahvenanmaalaisen laivavarustamo Viking Linen lippulaiva ja ylpeydenaihe M/S Viking Grace valmistui Turussa vuonna 2013. Tuolloin noin 240 miljoonaa euroa maksanut alus herätti paljon huomiota niin mediassa kuin kansankin suussa, muun muassa sisustuksen osalta. Pääsin hiljattain tutustumaan miltä näyttää M/S Viking Gracen kulissien toisella puolen.
Club Voguen lavan takainen tila kannella 10.
Toki entisenä risteilyisäntänä minua kiinnosti miltä laivan Club Vogue-yökerhon backstage näyttää. Kyseisessä tilassa artistit valmistautuvat lavalle menoon, eli esimerkiksi vahvistavat meikkejä tai availevat ääntään, ja keikkansa jälkeen kuivailevat hikeä. M/S Viking Gracella esiintyykin vuosittain lukuisia suomalaisia tähtiartisteja, joiden nimmarikortteja voi bongailla backstagen seinältä.
Tiesitkö, että Viking Line on yksi Suomen ja Ruotsin suurimpia viihteen ostajia?
Miehistöhyteissä on oma wc sekä suihku. Hytissä on myös televisio,
jota kautta miehistö tilaa myös siivouksen työvaihdon päätteeksi.
Matkustajille on tarjolla erilaisia hyttejä, mutta niin on miehistöllekin. Suurempia ja pienempiä, ikunallisia ja ikkunattomia. Miehistöä odottaa samaan tapaan valmiiksi siivottu hytti työvuoron alussa. Pääsin näkemään pienen hytin, joka vastasi budjettimatkustajillekin tuttua Inside Piccolo Two
-hyttiluokaa. Erona oli se, että hytissä oli myös säilytyskaappeja sekä lokeroita. Miehistöä laivalla on noin 200 henkilöä kerrallaan.
Messissä nautitaan ateriat sekä vaihdetaan kuulumiset kollegoiden kanssa.
Entäs ruokailut? Nälän yllättäessä miehistö ja myös muut laivalla työskentelevät, esimerkiksi artistit, suuntaavat kannelle 6, jossa on heille tarkoitettu messi eli ruokala. Messi on avoinna vuorokauden ympäri ja siellä tarjoillaan miehistölle maksutta aamiainen, lounas, päivällinen sekä iltapala. Näiden lisäksi on kaikkina kellonaikoina tarjolla pientä purtavaa. Messiin tulee myös kattava valikoima päivän sanomalehtiä. Seinillä on yksityiskohtaiset kansikartat sekä tietoa turvallisuuteen liittyen. Messin yhteydessä on myös päivähuone, jossa voi esimerkiksi katsella televisiota. Myös erillinen elokuvahuone löytyy erikseen toisaalta.
Konevalvomossa riittää valvottavaa.
Kannella kaksi valvotaan, mutta myös rentoudutaan! M/S Viking Gracella ei ole matkustajatiloja näin alhaalla, kuten vanhemmilla ruotsinlaivoilla. Kannella kaksi on muun muassa konevalvontahuone, josta käsin valvotaan esimerkiksi laivan koneita, potkureita, roottoripurjetta, LVI-järjestelmiä sekä tietenkin mahdollisia palohälytyksiä. Työvuoronsa jälkeen konemestari ja muut miehistön jäsenet voivat rentoutua kakkoskannella omalla saunaosastollaan.
Miehistön käytössä on perinteinen suomalainen sauna. Maksutta totta kai!
Puitteet eivät ole toki samat kuin M/S Viking Gracen matkustajille tarkoitetussa upeassa spassa kannella 11 lumiluolineen ja yrttisaunoineen. Miehistön "spasta" löytyvät suihkut, saunat, poreallas, pukuhuoneet, aivan vieressä on myös miehistön kuntosali. Henkilökohtaisesti pääsin myös testaamaan tämän kakkoskannen saunaosaston ja täytyy todeta, että siellä sai hyvin otettua kuumat löylyt ja nauttia kaikessa rauhassa porealtaasta.
Porealtaassa miehistö pääsee rauhoittumaan työvuoron päätteeksi.
 - Roope -

10 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista kurkata kulisseihin! Muistan, että joskus lapsena olen päässyt laivan ohjaamoon ja se oli jännittävä kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Onpa kiva kuulla, että postaus oli mieleenne.
   Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

   - Roope -

   Poista
 2. Laivan kulissit ovat aina mielenkiintoista luettavaa. Itse olen Karibianristeilyllä päässyt tutustumaan komentosiltaan ja se oli varsin mukava & opettavainen kokemus päällystön kanssa tarinointineen. Viking Grace itsestään on mukava laiva ja on designiltaa kyllä Tallink Megastarin kanssa aivan eri luokaa muihin laivoihin julkisilta tiloiltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista!

   On mukava kuulla, että blogini tarjosi mielekästä luettavaa. M/S Viking Grace toi kyllä aikanaan Itämerelle kerralla rutkasti mielenkiintoista sekä upeaa tyylikkyyttä. Kyseisellä laivalla on ilo risteillä :)

   Mukavaa viikkoa!


   - Roope -

   Poista
 3. Kiitos tästä kulissien takaisesta kurkistuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Mukavaa, että kävit tekemässä kurkistuksen blogissani.
   Hyvää loppuviikkoa :)


   - Roope -

   Poista
 4. Mä en ollut aiemmin edes osannut miettiä miltä kulisseissa näyttää ennenkuin pääsin viime jouluna kurkkaamaan niihin itse Mariellalla! Oli tosi mielenkiintoista nähdä etenkin mitä henkilökunta syö ja miten viettää vapaa-aikaansa ja etenkin komentosillalle pääsy oli aivan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   kiitos kommentista! Kulisseihin kurkistaminen avaa silmiä eritavalla ja toki vielä jos sen pääsee kokemaan itse paikanpäällä. Mielenkiintoisia kurkistuspaikkoja laivoilla kyllä riittää...


   - Roope -

   Poista
 5. Olipa hauska kurkata kulisseihin. :) huippua, että sieltä löytyy poreammekin henksulle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, kiitos kommentistasi!
   Onhan se tosiaan hyvä, että myös miehistö pääsee rentoutumaan, jotta jaksavat pitää huolta meistä matkustajista :)


   Mukavaa viikonloppua!


   - Roope -

   Poista